ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітет

з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

Протокол засідання № 68/42

                                                                                     20 серпня 2009 року                                                                                            14 год. 30 хв.

                                                                                      м. Київ,

                                                                                      вул. Садова, 3а

                                                                                      кім. 416

 

                                       

Голова Комітету Омельченко О.О.

За Секретаря Комітету Сінченко В.М.

Присутні: члени Комітету: Боднар О.Б., Черноморов О.М., Павленко В.В., Петренко В.М., Подгорний С.П.

Відсутні: Ключковський Ю.Б., Гордієнко С.В., Трайдук М.Ф., Льовочкін С.В., Матвієнко А.С.

Відповідальні працівники секретаріату Комітету: заступник Завідувача секретаріату Комітету Данилюк О.А., головний консультант, Юрчук Ю.А., старший консультант Федоренко Ю.В.

 

Запрошені:

Антонюк В.М. - Завідувач відділу Головної служби забезпечення зв’язків з Верховною Радою України та Кабінетом Міністрів України Секретаріату Президента України;

Гапотченко В.І. - Заступник Керівника Управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України;

Підлужна В.В. - головний консультант Головного організаційного управління Апарату Верховної Ради України.

 

***

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Про пропозиції Президента України до Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виборів Президента України” (реєстр. №4741).

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету О.Омельченка про проект порядку денного засідання Комітету.

О.Омельченко зазначив, що за дорученням Голови Верховної Ради України В.Литвина Комітету пропонується розглянути пропозиції Президента України до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виборів Президента України» (реєстр. №4741), повернутого ним 18.08.2009 р. до Верховної Ради України для повторного розгляду.

Голова Комітету запропонував членам Комітету ознайомитись із проектом порядку денного засідання Комітету і висловити щодо нього свої зауваження та пропозиції. Пропозицій та зауважень не надійшло.

О.Омельченко вніс пропозицію щодо прийняття шляхом голосування порядку денного засідання Комітету в цілому з таким питанням:

1. Про пропозиції Президента України до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виборів Президента України» (реєстр. №4741).

УХВАЛИЛИ:

1.Затвердити порядок денний засідання комітету в цілому.

ГОЛОСУВАЛИ:За” - одноголосно.

Рішення прийнято.

 

1.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про пропозиції Президента України до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виборів Президента України» (реєстр. №4741).

Доповідач нагадав присутнім що законопроект реєстр. №4741 від 30.06.2009р., поданий народними депутатами України О.Лавриновичем, А.Портновим, О.Лукаш, Р.Зваричем з метою вдосконалення чинної редакції Закону України «Про вибори Президента України», було прийнято Верховною Радою України за наслідками розгляду у першому читанні 01.07.2009р. за основу.

На виконання доручення Верховної Ради України Комітет підготував законопроект до другого читання. При цьому, на етапі другого читання Президентом України як суб’єктом права законодавчої ініціативи пропозиції до законопроекту не подавалися. Вони з’явилися лише на етапі підписання прийнятого 24 липня 2009 року в цілому Закону, коли Президент скористався конституційним правом «вето» і повернув Закон для повторного розгляду до Верховної Ради України.

Голова підкомітету зазначив, що серед пропозицій Президента України є такі, що заслуговують на увагу, носять дискусійний характер або ж неприйнятні. Вказав, що є окремі прорахунки суто технічного плану, про які також йдеться у висновках Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України.

С.Подгорний запропонував до розгляду проект висновку Комітету з цього питання, підготовлений підкомітетом з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян, суть якого полягає у відхиленні пропозицій Президента України. Проект висновку ґрунтується на логіці збереження цілісності ключових положень, принципів, критеріїв, покладених в основу прийнятого в цілому Закону, єдності механізмів правового регулювання відносин, що виникають на всіх етапах виборчого процесу.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

О.Омельченко заявив про свою підтримку проекту висновку Комітету, підготовленого підкомітетом з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян. Він вказав на нагальну необхідність проведення наступної виборчої кампанії з виборів Президента України вже за новим законом. Затягуючи з термінами його прийняття напередодні старту виборчого процесу ми ризикуємо почати його із застарілими нормами чинного Закону в редакції 2004 року. Що стосується недоліків прийнятого 24.08.2009 р. в цілому Закону, на які вказувалося, то їх можна оперативно виправити впродовж вересня і половини жовтня місяця, але в режимі внесення змін до щойно прийнятих положень. При цьому законодавча ініціатива вповні може виходити і від Президента України.

Голова Комітету О.Омельченко передав право голосу “За” щодо проекту висновку Комітету підготовленого підкомітетом Першому заступнику Голови Комітету О.Боднар, та доручив їй подальше ведення засідання.

О.Боднар підтримала позицію профільного підкомітету щодо відхилення всіх пропозицій Президента України та акцентувала увагу на процедурних аспектах їхнього розгляду.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до частини четвертої статті 94 Конституції України, частини сьомої статті 135 Регламенту Верховної Ради України під час повторного розгляду Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виборів Президента України» повністю відхилити пропозиції Президента України до повернутого ним Закону та прийняти цей Закон у цілому.

2. Вважати за доцільне проведення голосування щодо запропонованих Президентом України пропозицій здійснювати в порядку нумерації статей Закону.

3. Доручити виступити зі співдоповіддю на засіданні Верховної Ради України з цього питання голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян, народному депутату України С.Подгорному.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - одноголосно.

Рішення прийнято.

 

 

 Голова Комітету                                                      О. ОМЕЛЬЧЕНКО 

 

    За Секретаря Комітету                                              В. СІНЧЕНКО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПИТАННЯ ПОРЯДКУ ДЕННОГО,

ЯКІ РОЗГЛЯНУЛИ НА ЗАСІДАННІ КОМІТЕТУ

 

20.08.2009 року

 

 

 

1. Про пропозиції Президента України до Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виборів Президента України” (реєстр. №4741).

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“4 cесія 6 скликання ”

25 грудня 2013 17:27
25 грудня 2013 17:24
27 листопада 2013 14:43
27 листопада 2013 14:35
27 листопада 2013 14:33
27 листопада 2013 14:29
27 листопада 2013 14:28
27 листопада 2013 14:25
27 листопада 2013 14:24
27 листопада 2013 14:23